15 milliárdból gazdálkodhat Hódmezővásárhely

Elfogadta a közgyűlés a város idei költségvetését, 15,3 milliárd forint főösszeget szavazott meg a grémium többsége. A vita előtt Kurucz Roland, a közgazdasági iroda vezetője ismertetett néhány számot: a bevételek 60 százaléka, több mint 3 milliárd forint közhatalmi bevételekből, helyi adókból származik, valamilyen formában 2,7 milliárd forint támogatás érkezik a városba.

„Nem egy nyelvet beszélünk”

A vita során körvonalazódott, hogy a padsor két oldalán ülők másként látják az elmúlt éveket is és a jövőt is. Az, hogy a felek nem egyformán ítélik meg a dolgokat, el is hangzott a felszólalások alatt. Kis Andrea alpolgármester rámutatott, az előző városvezetés hibáinak következtében most milliárdos visszafizetési kötelezettséget kell leróni. Márki-Zay Péter úgy fogalmazott, régebben soha nem a megtérülés, a fenntarthatóság volt a szempont egy projektnél. Krupiczer Ferenc szerint az előző vezetések idején látványberuházások történtek, „csak a rongyrázás, mint egy falusi lakodalomban”.

A polgármester kérésére Cseri Tamás képviselő felidézte a tegnap általa sajtótájékoztatón mondottakat. Meglátása szerint Hódmezővásárhely fejlődése tovább fog lassulni, a város lejtmenetben van, de hozzátette: bízik abban, hogy év végére kiderült, nem volt igaza. A fentebb említettekre úgy reagált: a város nem egy cég, nehéz pénzben kifejezni bizonyos dolgokat, így például lehet, hogy ráfizetéses a strand, de megfizethetetlen, hogy a gyerekek úszhatnak. Hozzátette azt is, a korábbi ciklusokban legalább történt valami, viszont a fejlődés látványosan leállt, mióta Márki-Zay Péter a polgármester.

Mindenki megkapja, ami jár

Azzal kapcsolatban mindkét oldalról megfogalmaztak aggályokat, hogy lesz-e, és ha igen, milyen mértékű fejlesztés. Vásárhely lobbiereje valóban gyengébb, mint például Lázár János minisztersége idején, de az is látható, hogy jogos kéréseket – mint engedély a Csengettyű közi üres lakások bérbeadására – ma felsőbb politikai szinten néha mondvacsinált indokokkal söpörnek félre, fogalmazott a város vezetője. Fejes Péter is kifejezte kétségeit amiatt, vajon megkapja-e Vásárhely az új könyvtár megépítésére szánt összeget. Benkő Zsolt szerint nincs ok az aggodalomra, „nem kell folyamatosan a véres kardot körbehordozni az országban”, a polgármesterek pártállásától függetlenül minden település annyi támogatást kap a kormánytól, ami jár.

költségvetésközgyűlés