15 év börtön várhat a pedofíliával vádolt volt félegyházi plébánosra

Ma reggel a Kiskunfélegyházi Járási Bíróságon zárt ajtók mögött kezdték el tárgyalni R. Gábor volt római katolikus plébános ügyét, aki vádirat szerint ajándékokkal édesgetett magához fiatal fiúkat, és az áldozatai közt négy kiskorú is volt.

Az ügyészség többrendbeli, hatalmi befolyási viszonnyal visszaélve elkövetett szexuális visszaélés miatt emelt vádat .. ellen, aki félegyházi plébánoskodása idején éveken át molesztált kisfiúkat, akiket ajándékokkal édesgetett magához. Áldozatai körül négy még 14 éves sem volt.

R. Gábort ellen idén áprilisban emelt vádat a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség többrendbeli, hatalmi befolyási viszonnyal visszaélve elkövetett szexuális visszaélés miatt. Az atya, a botrány kirobbanása előtt izületi bántalmaira hivatkozva búcsúzott el a Sarlós Boldogasszony templom plébánosaként a félegyháziaktól és a várostól.

A plébános évekig szervezett az egyházmegye ifjúsági életébe kapcsolódva szabadidős csoportokat. A molesztálásokat 2022 novemberében jelentették a Kalocsai-Kecskeméti Főegyházmegyének. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek fel is függesztette, majd az ügy kivizsgálása után a papot az egyházi bíróság elé állították és rendőrségi feljelentést is tettek.

Az egyházi vizsgálat eredménye miatt Ferenc pápa tavaly szeptemberben fosztotta meg R. Gábort minden egyházi tisztségtől és szolgálattól.

Az illetékes ügyészség a hírek szerint 8 év letöltendő fegyházbüntetést javasolt a vádlottra kimérni, azzal a mellékbüntetéssel, hogy a férfit egész életére tiltsák el a fiatalkorúakkal való foglalkozástól, ha beismeri a terhére rótt cselekményeket és tárgyalás nélkül elfogadja az ügyészség ajánlatát. Az előkészítő ülésen azonban a R. Gábor mindent tagadott, a felajánlott nyolcéves szabadságvesztést visszautasította. Így akár 15 évet is kaphat, ha bűnösnek találják – írja a 24.hu.

abúzusbüntetőügykatolikuspapPápaplébános