14 perc után lefagyott a kisvállalkozásoknak szóló gigapályázat rendszere

A mai napon nyílt meg a kkv-k digitális fejlődését segítő kormányzati pályázat, írja a Telex. Azonban hiába készült rá, akár pályázatíró csapattal több cég is, esetleg több gépen, a rendszer 14 perc után lefagyott, majd azt írta ki, hogy jelen támogatási felhívás 2021. 07. 12. 08:14:27 időponttól felfüggesztett állapotban van, ezért nincs lehetőség a támogatási kérelem benyújtására. Sok kisvállalkozás bosszankodik.

A Telex írt arról, hogy egy nagyon várt pályázat, a 3-4 hónapja reklámozott, első körében is 100 milliárd forint keretösszegű, a kkv-k digitális fejlődését segítő Ginop 1.2.1-21, vagyis a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pályázata nyílt meg a mai napon.

Ám hiába minden várakozás, az Elektronikus Pályázói Tájékoztató Felületet (EPTK) akadozott, majd végül összesen 14 percig volt nyitva, majd lefagyott, ezután jött az üzenet:

Felhívjuk figyelmét, hogy jelen támogatási felhívás 2021. 07. 12. 08:14:27 időponttól felfüggesztett állapotban van, ezért nincs lehetőség a támogatási kérelem benyújtására.

A Telexnek több vállalkozó arról beszélt, hogy külön pályázatírókkal készültek erre a napra és alkalomra, komoly informatikusi támogató csapattal várták a pályázat megnyílását. Ahogy írta a Telex, előre tudták, hogy nem lesz sok idő, így különböző helyszíneken, vagyis fragmentált internetes kapcsolattal, munkatársanként 2-3 számítógéppel és minden számítógépen három böngészőt (Mozilla, Explorer, Chrome) egyszerre kinyitva várakoztak. Sokaknak így is maximum félsiker volt a beadás (a pályázat eredményéről itt most egyáltalán nincs szó).

A pályázók közül azonban többen értesítették is a Telexet, hogy a rendszer egyszerűen nem volt elérhető. Ezzel sokszor több hetes munka vész kárba.

Ezek a gyorsan megnyíló, majd gyorsan bezáródó pályázatok, írják, egyik félnek sem jók. A pályázatírók sikerdíjjal dolgoznak, így ilyenkor nekik is több tíz órai munka vész kárba, a vállalkozásoknak pedig esélyük sincs fejleszteni. A pályázatírók meg ilyenkor magyarázkodhatnak, hogy nem ők voltak ügyetlenek.

Egy pályázó azt mondta, hogy nem hiszi, hogy ez valami tudatos csalás lenne, csak még amikor segíteni szeretne a kormány, akkor is több ellenséget szerez, mint hálás embert. És noha még lesz beadási időszak a későbbiekben, a Telexnek nyilatkozó források is azt mondták, hogy megy a propaganda, hogy a kormány segíteni szeretné a vállalkozásokat, és valóban ilyen nagyságrendű általános, kkv-kat célzó gazdaságfejlesztési pénz régen nem érkezett, de erre most mindenki beindult, és a nagy többség feleslegesen dolgozott.

Azt írják, az is érthető, hogy a pályázati rendszer sokszor nem akar beengedni tízszer annyi pályázatot, mint amennyi nyertest tud hirdetni, de ez a fajta „lemorzsolódás” akkor is bosszantó. A Telex arról is ír, hogy a mezőgazdasági pályázatok, bár nem hibátlanok azok sem, de némiképp jobban működnek.

kis- és középvállalkozásPályázat