14 focipálya nagyságú tározó épül Vásárhely határában

Júliusban kezdődött és legkésőbb 2024 elejére fejeződhet be az a belvízbiztonság növelését szolgáló beruházás, amelynek keretében egy 150 ezer köbméter befogadóképességű záportározó is épül Hódmezővásárhely határában, a keleti elkerülőút mentén.

Tucatnyi földmunkagép dolgozik hetek óta a szennyvíztisztító telep szomszédságában. Az ott folyó beruházás keretében megépül egy új záportározó. A tervezett létesítmény területe 9,6 hektár, térfogata 150 000 köbméter. A tározót töltések fogják körbe, melyek magassága 50 centiméteres biztonságot figyelembe véve 2,25 méter, koronaszélessége 4 méter – tudta meg lapunk Borza Tibortól.

Az Ativizig műszaki igazgatóhelyettese hozzátette, a tározó feltöltése egy nyomóvezetéken keresztül történik majd egy új átemelő segítségével, a már meglévő Hódtói szivattyútelep bővítésével. A tervezett új Hódtói szivattyútelep átemelő kapacitása másodpercenként 2,1 köbméter lesz, melyet három szivattyúegység biztosít majd. A nyomócső a vasút és közút alatt sajtolással kerül kivitelezésre. A nyomócső hossza 285 m.

A projekt keretében megépül az új Kis-Tiszai csatornaőrház, 3 db új vízkormányzó műtárgy, valamint felújításra kerül a Györpölési szivattyútelep. A Kis-tiszai csatornaőrtelep épületei többek között egy új őrház építésével teljes átalakuláson mennek keresztül. A meglevő őrház és védelmi raktárépület elbontását megelőzően kerül sor az új épületek felépítésére. Györpölési szivattyútelep korszerűsítési munkái is hamarosan elkezdődnek, amely a szivattyútelep hatékony üzemeltetése érdekében a számítógépre történő adatátvitelt, átemelt vizek vízhozam-mérését, vízállás regisztráló és távjelző berendezés telepítését jelentik.

A Györpölési szivattyútelep csővezetékének korrózióvédelme során a 2000 milliméteres acélcsövekbe kisebb átmérőjű, kis súrlódási ellenállással bíró csövek kerülnek elhelyezésre. A gravitációs csővezeték árvízi kapujának teljes felújítása és elektrifikálása a felújítás fontos részét képezi.

Mindezen fejlesztések 1,2 milliárd forintba kerülnek. A beruházás teljes egészében uniós forrásból valósul meg.

A közbeszerzési eljárás során a hajdúszoboszlói AQUA-GENERAL Szennyvíztechnológia-építő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nyerte el a generálkivitelezői munkákat. A generálkivitelezőnek tervezésre és kivitelezésre 34 hónap áll rendelkezésre.

A létesítmények üzembe helyezésére az eredeti ütemterv szerint 2022 augusztus 31-ig került volna sor, a COVID-19 helyzetre való tekintettel a kivitelezés, valamint az új rendszer beindítása is nagy valószínűséggel késedelmet szenved – tudtuk meg Borza Tibortól.

Ativizigbelvízfejlesztésuniós támogatás