134 millióért tervezik meg a vásárhelyi kerékpárúthálózat 13 új szakaszát

Három Vásárhely környéki útszakasz korszerűsítésének műszaki előkészítésére, továbbá tíz új mezőgazdasági út megtervezésére szerződött az önkormányzat a napokban. Az összesen 134,5 millió forint értékű megbízásokat négy vállalkozás végezheti el.

Már a mérnökön a sor abban a Hódmezővásárhelyt övező kerékpárúthálózat fejlesztési projektben, amely a Modern Városok Program része. A város 14 kilométer hosszan felújítaná és szélesítené, 72 kilométeres új nyomvonalon pedig bővítené a biztonságos közlekedésre alkalmas külterületi útvonalakat. Már beszámoltunk azokról a projektelemekről, ahol kifejezetten bicikliutakat fognak tervezni, a mostani, második ütemben pedig meglévő utakat hoznának helyre, illetve új mezőgazdasági útszakaszokat építenének a jövőben szerte a település határában.

A közbeszerzési eljárás eredményét részletező nyilvános dokumentum szerint a budapesti Züblin Kft. hét szakasz megtervezését összesen 73,4 millió forintért vállalta. A békéscsabai Kövimet Kft. három szakaszra 18,9 millió forintért szerződött. A fővárosi Via-Trita Kft. 30,8 millióért két, a Célirány Kft. pedig 11,7 millióért egy szakasz műszaki előkészítésért felel.

Felújítások, új utak a határban

Több, már meglévő útszakaszon, így például a Rárósi út az elkerülőn túli, továbbá a Bodzási út Tiszáig vezető részén, illetve az Erzsébet és Szikáncs közötti úton felújítanák az útpályát összesen 14 kilométer hosszan, továbbá lehetőség szerint ki is szélesítenék.

A Rárósi út 13,6 kilométerrel meghosszabbodna a Székkutast Nagymágoccsal összekötő 4405-ös út felé. Kishomok és Batida között 6,1 kilométeren, a Tisza-gáton a Lúdvári szivattyúteleptől Mártélyig 11 kilométeren, Barattyos és Mártély között 8,7 kilométeren épülne mezőgazdasági út. A Tiszai út földút nyomvonalán 4,8 kilométeres szakasz létesülne a töltésig.

A 45-ös és a 47-es főút között, a Rárósi utat keresztezve 9,1 kilométeren épülne mezőgazdasági út. Csomorkány és Erzsébet között 6,9 kilométeres, Szikáncsnál 7,5 kilométeres, az Ördöngös-majortól Derekegyházig 1,8 kilométeres, végül a Tompahátnál 2,7 kilométeres új út kialakítását készítettné elő a hódmezővásárhelyi önkormányzat.