133 embert károsított meg az internetes csaló

A 26 éves férfi olyan termékeket árult az interneten, melyekkel nem is rendelkezett. Több mint egymilliót csalt ki.

A Szekszárdi Járási Ügyészség többrendbeli minősített, üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat egy 26 éves pilisi férfi ellen, aki hamis internetes hirdetések útján, közel két év leforgása alatt több mint száz embernek okozott kárt.

A vádirati tényállás szerint a munkahellyel, megélhetését biztosító jövedelemmel nem rendelkező vádlott elhatározta, hogy internetes hirdetési oldalakon keresztül, áruvásárlások valótlan ígéretével fog rendszeres bevételhez jutni. A férfi ennek érdekében – gyakran fiktív nevet használva – műszaki cikkeket, számítógépes játékokat, ruhaneműket, cipőket kínált eladásra annak ellenére, hogy a hirdetésben szereplő termékekkel valójában nem rendelkezett. A sértettek a vételárat, a szállítási költséget, illetve az előleget a vádlott által megadott számlaszámra előre átutalták.

Előfordult, hogy a férfi maga akart műszaki cikket venni, melynek vételárát az általa valótlanul meghirdetett termékre jelentkező sértettekkel fizettette ki. Az elkövető ebben az esetben a sértetteknek saját számlájaként az általa kiválasztott termék eladójának a számlaszámát adta meg, ők pedig oda utalták az összeget. A vádlott így laptopokat, játékkonzolt, házimozi rendszert szerzett meg, amelyeket később értékesített.

A férfi 2021. július és 2023. március között összesen 133, az ország különböző pontján lakó sértettet ejtett tévedésbe, amivel nekik egyaránt ötvenezer forintot meg nem haladó mértékű kárt okozott. A sértetteket összesen több mint 1 millió forint kár érte.

A jelenleg jogerős szabadságvesztés-büntetését töltő vádlottal szemben az ügyészség 2 év fogházbüntetés, 3 év közügyektől eltiltás, valamint vagyonelkobzás kiszabását indítványozta a Szekszárdi Járásbíróságnál.

csalóintzernetVásárhelyvásárhelyi hírek