1,2 millió forint Lázár János „napidíja” az egyetemi kuratóriumnál

Tavaly áprilisban arról beszélt a kormánypárti politikus egy kuratóriumi ülésen, nem is lehet ilyen fizetések mellett érdemi munkát végezni a felsőfokú oktatási intézményben.

Megbecsülik Lázár János munkáját a parlamentben – ahol március elsejétől 8,7 százalékkal, vagyis vagyonbevallása alapján közel 1,6 millió forintra emelkedett a jövedelme -, de annál is inkább a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Alapítványánál, amelynek kuratóriumába az Innovációs és Technológiai Minisztérium javasolta 2021 legelején a vásárhelyi honatyát, és ő elfogadta a felkérést. 

A gödöllői – korábban Szent Istvánról elnevezett – egyetem és számos kutatóintézet fenntartó jogai ehhez a vagyonkezelő alapítványhoz kerültek, a kuratórium élére Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját kérték fel. Mivel az alapítvány honlapján nem tették nyilvánossá, és más egyetemi alapítványi vezető testületekkel szemben nem is közölték, milyen javadalmazásban részesülnek az öt fős kuratórium tagjai, Lázár János vagyonnyilatkozatából derült ki, hogy havonta egymillió forintot kap ezért a feladatért. 

Természetesen kíváncsiak voltunk, ezért a pénzért valójában mennyit is kell dolgozni a hódmezővásárhelyi politikusnak. Az alapítvány weboldalán nem találtunk adatot arról a szervezeti és működési szabályzatban, milyen rendszerességgel tanácskozik a grémium, és az ülések jegyzőkönyvét sem lehetett elérni, ezért az alapítványi titkársághoz fordultunk. Pókos Gergely alapítványi titkártól meg is kaptuk a jegyzőkönyveket, mind a kilencet, ugyanis tavaly ennyiszer ült össze a grémium. 

Hét délutánon személyes jelenlét mellett folyt a tanácskozás, míg kétszer online üléseztek a kurátorok. A jegyzőkönyvek tanulsága szerint Lázár János egyszer távol maradt az ülésről, de akkor interneten keresztül részt vett a döntéshozatalban. Előfordult, hogy késve érkezett, és az is, hogy az eszmecsere befejezése előtt távozott. A kilenc alkalom fejében – ha csak februártól kapta a tiszteletdíjat – 11 millió forint jövedelme származott 2021-ben. Az idei munkaterv szerint 2022-ben is 9 ülést tervez a kuratórium. 

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott dokumentumok alapján a 2021. április 22-i kuratóriumi ülésen, amikor az egyetem működésével kapcsolatos általános tájékoztató került napirendre, Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője megjegyezte, „véleménye szerint nem is lehet ilyen fizetések mellett érdemi munkát végezni. Nagyon hiányzik az egyetemen az anyagi megbecsülés.”

Csányi SándorInnovációs és Technológiai MinisztériumLázár JánosMagyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány