105 százalékos kihasználtsággal működött a vásárhelyi belgyógyászat tavaly, az intenzívre került betegek közel fele meghalt

Míg a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ szülészetén nagyüzem folyt 2021-ben, addig a gyermekosztály kihasználtsága nem érte el a 20 százalékot.

A teljes ágykapacitás sem volt elég a vásárhelyi kórház belgyógyászati osztályán, annyira leterhelte a koronavírus-járvány a betegellátást 2021-ben – derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő elmúlt évre vonatkozó kórházi ágyszám- és betegforgalmi kikutatásából, amit nemrég publikált az állami szerv. A Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ adatait közlő táblázat alapján a belgyógyászat, amely 57 ágyon biztosított ellátást, több mint 105 százalékos kihasználtsággal működött tavaly, a halálozási arány meghaladta a 11 százalékot.

Majdnem teljes kapacitással, 90 százalékkal üzemelt az aneszteziológiai és intenzív osztály, ahol viszont az ápolt betegek közel 46 százaléka elhunyt. Az ide irányítottak átlagosan 8,5 napon keresztül álltak kezelés alatt. Összesen 467 beteget bocsátottak el a 12 ágyas osztályról, közülük 214-en az intézmény falain belül vesztették el életüket.

A szülészet-nőgyógyászat is nagyüzemben, 90 százalékos kihasználtsággal működött, ugyanakkor a gyermekosztályon volt a legalacsonyabb ez a mutató, ami nem érte el a 20 százalékot.

Kíváncsiak voltunk, a fenti arányszámok tükrében hogyan változott a betegellátásban résztvevők létszáma az elmúlt években, de az intézmény honlapján található közérdekű rovatban elérhető létszámadatokat utoljára 2020 februárjában frissítették. Akkor Vásárhelyen 560-an, Makón 379-en dolgoztak.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, a hazai kórházak vezetőit tömörítő Magyar Kórházszövetség frissen megválasztott elnöke az apolóhiányt tartja az egész nyugati világ legnagyobb krízisének. Tegnap az RTL-nek hangsúlyozta: „Nagyon nagy az igény az ápolókra, és a mai világban nagyon kevesen választják ezt a több műszakos, éjszakázós, hétvégi életformával járó hivatást” Velkey szerint a gazdagabb országokban ez a hiány jelentős részben a keletről és délről érkező dolgozókkal pótlódik. Magyarországra nincs ilyen jellegű mozgás. Az orvosi bér most a négyszerese az ápolókénak. Velkey azt tartaná elfogadhatónak, ha az ápolói bér körülbelül a fele lenne az orvosi bértáblának, de „ettől most viszonylag távol vagyunk”.

Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-MakóegészségügyHódmezővásárhelyMakóNemzeti Egészségbiztosítási alapkezelő