1.600 forint lesz a legolcsóbb cigaretta – Lázár János szerint ez olyan, mint egy védőoltás

A Pénzügyminisztérium kedden benyújtotta az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely szerint januárban és áprilisban is emelkedne szinte az összes dohánytermék jövedéki adója, így a cigarettáé is. A változás óriási áremelkedést jelent majd a dohánytermékeknél. Lázár János, a térség fideszes parlamenti képviselője, a nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztosa szerint ,,áremelése olyan, mint egy védőoltás: kellemetlen, de életeket menthet.”

A kormány tájékozatása szerint Magyarországon túl alacsony a cigaretta adója, így nem felel meg a dohánytermékek adóztatását előíró európai uniós szabályozásnak – ezért van szükség az adóemelésre. Ennek értelmében január elsejétől március végéig a jövedéki adó 24 000 forint ezer szálanként és a kiskereskedelmi ár 23 százaléka, áprilistól pedig 26 ezer, illetve 39 300 forint lesz ugyanez.

A jelenlegi uniós szabályozás szerint az adónak vagy minimum 115 eurónak kell lennie 1000 szálanként, vagy 1000 szálanként legalább 90 eurónak abban az esetben, ha ezzel eléri a súlyozott átlagár 60 százalékát. Ehhez képest Magyarországon a jövedéki adó a súlyozott átlagár 54,7 százaléka volt, valamint – 334 forintos euróárfolyamon – csak 105,7 euró volt 1000 szálanként – derült ki a napi.hu márciusi elemzéséből.

A kormány a dohánytermékek jövedéki adóját az utóbbi években emelte, így volt egy rövid időszak, amikor megfelelt az EU által megfogalmazott értéknek. Az utóbbi másfél évben azonban a forint nagyjából 15 százalékot veszített értékéből, ezért szükséges ismét az emelés.

2021-től a dohánytermékek jövedéki adójának emelése miatt így a manapság legolcsóbbnak számító, 1200 forintért kapható cigaretták dobozonkénti ára is 1650 forint körül lesz – hívja fel a figyelmet a HVG.

A dohánytermékek tervezett áremelése olyan, mint egy védőoltás: kellemetlen, de életeket menthet

– írta közösségi oldalán Lázár. Hozzátette azt is:

,,Minden szakértő egyetért abban, hogy a dohányzás jelenlegi elterjedtsége hozzájárul ahhoz, hogy végül hányan kerülnek lélegeztetőgépre vagy hányan szenvednek olyan krónikus betegségben, ami a felépülés esélyét érdemben rontja.”

A térség képviselője szerint ,,a dohányzást vissza kell szorítani” ezért tette le ,,a kormány asztalára a dohányfüstmentes Magyarország stratégiáját” és ezért támogatja, hogy ,,a jövő évi költségvetéssel is folytassuk e stratégia végrehajtását.”

adódohányzásLázár János