sajatbanner

A “Helyit eszem, helyitől veszem”  – elvet népszerűsíti az immár hagyományos Cimet

Minden hónap harmadik péntekjén, ezúttal szeptember 15-én, azaz holnapután 15-től 18 óráig nyitja meg kapuit ismét az Almáskertben az immár hagyományos kézműves piac. 

Ez a vásár egy nagyon régi kezdeményezés: eleinte az Andrássy utcai Károlyi-házban tartották, majd az Árpád utcai tájház adott neki otthon, innen költöztek át már egy ideje az BFMK melletti Almáskertbe. A kezdeményezés, hogy legyen egy ilyen vásár, először az árusoktól jött, és ők maguk kezdték el szervezni. A művelődési központ gondozásába csak sokkal később került – tudtuk meg Gál Boglárka igazgatótól, akivel a közelgő piac kapcsán beszélgettünk.

A paletta egyre bővebb, minden hónapban vannak új jelentkezők is – számolt be az igazgató. A https://cimetpiac.hu/ oldalon bárki be tud regisztrálni a vásárra termékével – ami persze nem azt jelenti, hogy automatikusan részt is vehet, hiszen a jelentkezést előbb a művelődési központ szervezői bírálják el, arra is figyelve, hogy egyféle termékből lehetőleg ne legyen több árus. Pozitív elbírálás esetén mindig egy héttel a piac előtt lehet az aktuális vásárra jelentkezni. 

Vannak olyan árusok, akik már régóta járnak ide – nemcsak vásárhelyiek -, és mindig megbízhatóan eljönnek. Mellettük azonban a cél az, hogy minél több hódmezővásárhelyi kistermelőnek, kézművesnek adjunk helyet – hangsúlyozza Gál Boglárka. Ezzel szeretnék népszerűsíteni azt az elvet, amely a vásáron szintén minden alkalommal részvevő Sipos Róbert bódéjára is ki van írva: “Helyit eszem, helyitől veszem, mert helyin az eszem.”

– Ez egyébként egy nagyon időszerű gondolat, hiszen manapság nagyon sokan törekszünk arra, hogy természetes alapanyagokból készült, egészséges dolgokat fogyasszunk, használjunk. Ezzel is a helyi kistermelőket erősítjük – emelte ki a szervező.

– Igazgatóként azért is tartom fontosnak ezt a piacot, mert a kulturális törvényben is benne van, hogy egy agórának hét alapszolgáltatást kell ellátnia. Ezek közül az egyik a kulturális gazdaságfejlesztés, ez a piac pedig pontosan erről szól: arról, hogy a helyiek által termelt dolgok árusításának adunk teret.

Az árusokon is érződik a törekvés, hogy termékeikkel a tudatos életmódot támogassák. Van például olyan, aki textilből készít evőeszköztartót, másikuk újrahasznosított anyagból táskákat, egy harmadik pedig a vattapamacs mosható, újrahasználható változatát kínálja. 

A piac áruválasztéka mára egyébként már igen színes: a lekvároktól és különféle zöldségkrémektől a kecsketejből készült szappanon és gyöngyékszereken keresztül a házi süteményekig és gyógynövényes mézkülönlegességekig terjed. De van, aki öko-tisztítószereket, illóolajokat, vagy éppen chilis termékeket kínál. Ezenkívül itt szoktak lenni a Hódfó árusai is: a vásárhelyiek és a környékből vagy messzebbről érkezők itt tudnak a legkönnyebben, legegyszerűbben hozzájutni hímzett termékeikhez.

Aki pedig ötletet szeretne meríteni, mit főzhet a frissen szerzett helyi különlegességekből, most pénteken mindjárt vehet egy kötetet a most megjelent, az Ízök fesztiválja keretében bemutatott Új Vásárhelyi Ízök című könyvből, hiszen az egyik szerző, Benkő László – aki egyben a vásár egyik első kezdeményezője is –  szintén jelen lesz egy standdal, ahol nemcsak az előbb említett vásárhelyi receptesgyűjteményt, hanem régebbi köteteit is megvásárolhatják majd az érdeklődők.

riporter

Hozzászólások lezárva.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!