sajatbanner

2024-től csak egyfajta csatlakozót lehet használni az EU-ban elektronikai eszközökhöz

Szabványosítja a töltőkábeleket az Európai Unió, írja az Euronews.

2024-től zömében olyan elektronikai eszközöket lehet majd forgalomba hozni a közösségen belül, amelyek USB-C csatlakozót képesek fogadni. Ez azért előnyös, mert így a fogyasztóknak egyetlen töltőre lesz szükségük ahhoz, hogy minden eszközüket fel tudják tölteni. A vásárlók arról is dönthetnek, hogy új termékekhez kérnek-e kábelt, írják.

„Az új szabály életbe lépése után évente több mint 1000 tonna elektronikai hulladékkal kevesebb fog keletkezni, mindezt pedig egyetlen rendelettel érjük el. Annyival csökkentjük a széndioxid-kibocsátást, amennyi megfelel 10 millió okostelefon gyártásának, emellett 2600 tonna nyersanyagot spórolunk. Mondanom sem kell, utóbbi manapság fontosabb, mint valaha.” – mondja Thierry Breton, az EU belső piacáért felelős biztosa.

Azért akad kiskapu és kivétel is: azok a laptopok, és más kisméretű eszközök, amelyek műszaki okokból, például méretük miatt nem támogatják az USB-C csatlakozót, nem tartoznak bele a szabványosított termékek körébe. A megállapodás eléréséhez le kellett győzni az olyan óriásvállalatok ellenállását, mint az Apple, amely még mindig nem használ USB-C-t a mobiltelefonjaiban, írja az Euronews.

riporter

Hozzászólások lezárva.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!