2023 végén lehet fogadókész Mindszent új bölcsődéje

A pályázati forrás elnyerésétől számított három év is kevés lehet, hogy megnyissa kapuit a 48 férőhelyes intézmény.

2020. augusztusában 745 millió forint uniós támogatást nyert a mindszenti önkormányzat bölcsőde kialakítására. A megítélt összeg 2021 elején a város számlájára került. A támogatási szerződésben vállalt megvalósítási határidő 2022. szeptember 30., viszont egyelőre a közbeszerzési felhívás sem jelent meg a projektre vonatkozóan. Ezért a város polgármesteréhez fordultunk arról érdeklődve, mikor számíthatnak arra a kisgyermekes mindszenti és környékbeli családok, hogy megnyílik az új bölcsőde. A postázás után 30 perccel a válaszlevél tartalma felkerült az önkormányzat hivatalos Facebook-oldalára. 

A Pénzügyminisztérium, mint irányító hatóság, hivatalból módosította a projekt zárási határidőt 2023. szeptember 30-ra – írta lapunknak Zsótér Károly Sándor. Hozzátette, az építési beruházás közbeszerzési eljárása néhány héten belül elindulhat, amelynek időtartama a 3-4 hónapot is elérheti. A fentiek alapján a nyertes ajánlattevővel a szerződéskötést, valamint a munkaterület átadását nyár elejére tervezik, a kivitelezés időtartama megközelítőleg 12 hónap. Az új épület használatba vételi engedélyének, valamint a bölcsőde működési engedélyének megszerzését követően vehető igénybe az új intézmény, amelynek tervezett időpontja 2023 ősze, a 2023-as év vége.

A műszaki előkészítés folyamatát elnyújtotta, hogy a bölcsődének helyet adó ingatlan szomszédságában több társasház található, ezért több mint 50 ügyfelet kellett bevonni az engedélyeztetési eljárásba. Miután egyetlen érintett szomszéd sem élt a kifogás lehetőségével, válhatott csak véglegessé az építési engedély, majd a kivitelezési tervdokumentáció. 

Megkérdeztük azt is, hogy változik-e valamiben az eredeti elképzelés, hiszen a támogatás elnyerése óta jelentős mértékben emelkedtek az építőipari alapanyag- és bérköltségek. Erre azt felelte a polgármester, hogy az elnyert támogatási összegen felül szükséges további forrás pontos nagyságát a közbeszerzési eljárás keretében beérkezett ajánlatok bontását követően fogják látni, ezen ajánlatok ismeretében van lehetőségük a Pénzügyminisztériumhoz többlet-támogatási igény benyújtására, amellyel természetesen élni is fog az önkormányzat.

riporter

Hozzászólások lezárva.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!