sajatbanner

2023. január: rezsiválság, KATA eltörlése, nemzeti konzultáció, korrupció

Sok minden minket érintő dolog történt 2023. januárjában az országos közéletben. Hogy el ne felejtsük, idézzük hát fel néhányat! A képen a Kutyapárt osztotta kormányellenes vécépapír.

347.760 tekercs kormányellenes vécépapírt osztott szét a Kutyapárt. A többek közt Orbán-idézetekkel feliratozott toalettpapírokat a hatpárti ellenzék holdudvara gyártotta még a tavalyi országgyűlési kampányban, ám végül raktárakban rohadt április 3. óta. Becslésünk szerint minimum 35 millió forintot költöttek el rá.

Suttyomban 2 milliárddal csökkentette a kormány a Modern Városok Programra szánt 2023-as keretet. De megemelte a Magyar Falu Programra szánt forrásokat.

Az előválasztás az ellenzéki politizálás legnagyobb és legsikeresebb innovációja volt az elmúlt 12 évben, annak ellenére, hogy mind én, mind a kiválasztott közös jelöltek sokkolóan nagy arányban vereséget szenvedtünk az áprilisi választáson – írta oldalán Márki-Zay Péter arra reagálva, hogy Jakab Péter szerint nincs szükség az előválasztásra és hogy állítása szerint a közös miniszterelnök-jelölt személye miatt vesztett az ellenzék tavaly.

Rezsiválság: elvehetik a raboktól a vízforralókat, hajsütővasakat, nagyobb tévéket. 

A magyarok döntöttek: „97 % NEM a szankciókra” – állt a kormány új plakátjain. A szankciós konzultációt 1 millió 400 ezren töltötték ki, ez nem több, mint a magyar lakosság 14 százaléka. 1,4 millió ember mondott véleményt a kormány legutóbbi nemzeti konzultációja során. Olyan kérdésekre voltak kíváncsiak, amiket a kormány egyébként már megszavazott korábban. Eredetileg december 9-ig tartott volna a nemzeti konzultáció, de a határidőt kitolták december 15-ig. Peter Stano, az EU külügyi szóvivője közölte, értesültek a nemzeti konzultáció eredményéről, és a résztvevők alacsony számáról is, de a szankciók ügyében mindig egyhangúlag döntenek a tagállamok.  A már megszavazott szankciókról feltett kérdéssorból álló nemzeti konzultáció 2,7 milliárd forintba került, és ebben nincs benne a marketing.

Orbán Viktor elismerte, nem szeretne az EU-ban lenni – legalábbis ezt a választ adta egy Karmelitában tartott eseményen a kormányfő egy erre irányuló kérdésre – írta meg a HVG360.

Márki-Zay Péter jogerősen pert nyert a TV2-ellen, mely – többek közt – azt állította, hogy leépítené az egészségügyi ellátó rendszert, még miniszterelnök-jelöltként.

A Standard & Poor’s lefelé módosította a magyar államadósság besorolását. Ezzel még – éppen – a befektetésre ajánlott kategóriában maradt Magyarország. A leminősítés előtt a kilátás már negatív volt, most ez stabilra változott. Az osztályzat leminősítésének indokai között ugyanakkor a cég kiemelte, hogy Magyarország gazdasági sokkok sorozatát szenvedte el a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború miatt, és ezek gyengítették a költségvetési és a monetáris szakpolitika rugalmasságát.

Magyarország lett a legkorruptabb állam az Európai Unióban – derült ki a Transparency International korrupciós jelentéséből. Míg 2021-ben csak a második legkorruptabb állam volt Magyarország az EU-ban, 2022-ben viszont már a legkorruptabb lett. A világranglistán a 77. helyen állunk, Burkina Faso és Kuvait szomszédságában – olvasható a jelentésben. Hét országgal osztozunk ezen a helyezésen: Burkina Faso, Kuvait, a Salamon-szigetek, Kelet-Timor, Trinidad és Tobago, valamint Vietnám szintén 42 pontot szedett össze a 100-ból.

Kiderült, a kormány hazugsággal indokolta a KATA eltörlését. A NAV szerint ugyanis a Katások körében nem volt jellemző a tömeges csalás. Összesen 266 ezer 989 egyéni vállalkozó esett ki 2022 szeptemberétől a kisadózó vállalkozások tételes adója alól – a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére hozott nyári törvény módosítás miatt. Az adóhivatal leírta: a Katásokat érintő adóellenőrzések sem számukban, sem megállapításaikban nem tükrözik azt a hivatalos álláspontot, hogy tömegével csalták volna el a költségvetést megillető jogos adót.

riporter

Hozzászólások lezárva.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!