sajatbanner

2023 augusztus első fele Hódmezővásárhelyen

Zenei flash mob, óriási vihar, és a károk felszámolása. Versenyek, Szent István Napok és a XVII. Borfesztivál. Városi összefoglaló 2023 augusztusának első feléből.

Még július 31-én éjjel jelent meg, de a legtöbben csak másnap reggel értesültek róla, hogy Lázár János minisztériuma elvileg megvalósítaná az algyői Tisza-híd négysávúsításának előkészítését, mégpedig kerékpárút átvezetéssel.

Sikerült elhárítani minden műszaki akadályt, immár újra működtek a csobogók a Rapcsák András utcán.

Három helyen, a BFMK-val szemközti fagyizónál, a Fekete Sasnál és a Hódtói Szabadidőparkban is játszottak augusztus 2-án délután az idei Országos Zenei tábor résztvevői. 4-én délelőtt 9-kor a piacon adtak koncertet.

Az elmúlt egy év baleseteire reagálva Stop tábla került a Bajcsy-Zsilinszky és a Kistópart utca körforgalmához.

Műveltségi tárgyakból értek el nagyon szép sikereket a HSZC diákjai.

Chinook szállóhelikopter kötelék repült el Vásárhely felett, ahol egyébként amúgy is légifolyosó húzódik.

Gurzó Ákos lett Hódmezővásárhely brand-, marketing- és kommunikációs feladatainak felelőse.

Fák dőltek ki és autók törtek össze az óriási Vásárhelyi viharban. A tűzoltók megyeszerte mintegy 180 riasztást kaptak. Az önkormányzat is segítette a károsultakat. A polgármester kérésére augusztus 6-án két tüzép is kinyitott. Később Márki-Zay Péter bejelentette, hogy 5 millió forintos rendkívüli eseti viharkár alapot hoznak létre és a bejelentett károk után, – ahol a biztosítás nem fedezi és az illető anyagi lehetőségei nem teszik lehetővé a talpraállást, – kaphatnak támogatást a város költségvetéséből.A kidőlt fákból szociális tüzifa lesz.

Hatan neveztek. köztük négyen a gyengébb nem tagjai közül a vihar után az I. Vásárhelyi Chilis Napok és Gasztrofesztivál Lángoló Harapások chilipaprika evő versenyére, amelyet végül Bóka Ödön nyert.

Kis Noel két ezüstérmet hozott haza az ifi úszók debreceni versenyén. 100 gyorson az egy évvel idősebbek mezőnyében 0:50,77-es egyéni csúccsal ifi bajnoki ezüstérmet szerzett, míg 50 gyorson 0:23.24-es egyéni csúccsal is egy ezüstérmet gyűjtött be. Noel 50 pillangón a 4. helyen zárt.

Vajas Dávid nyerte a IV. Vásárhelyi Csípősevő versenyt.

Az év elején újranyitott egyházi kárpótlás során igényelték meg a várostól a Szék utcai és a Petőfi utcai iskolaépületek tulajdonjogát, de a közgyűlés arról hozott határozatot, hogy csak vagyonkezelésbe adja azokat. Az ótemplomi gyülekezet a bírósághoz fordul.

Arról döntöttek, hogy mintaprogramot fognak kidolgozni a vásárhelyi hímzés fenntartására, a hagyományok őrzésére.

A 200 millió forintos felújítás részeként átjárót vágtak az Ótemplom melletti védfalba, amely nem volt műemlék.

Szabó Margit “Momó” a Rádió 7-ben tett júniusi kijelentései miatt jelentette fel Lázár Jánost, aki egyben Vásárhely országgyűlési képviselője is.

Sötétedés után Susánban, de még a Belvárosban, sőt még a Kertvárosban is rendkívül kellemetlen szagot lehetett érezni. Egy panaszos azt nyilatkozta, ez nem az ATEV szaga volt, azt jól ismeri, de ahhoz nagyon hasonló.

Különböző programokkal megnyílt a Szent István Napok. Borfesztivál is tarkította a programokat, fantasztikus koncerttel nyitott a Bagossy Brothers Company, motoros felvonulás volt Vásárhelyen, voltak programok gyermekeknek is, illetve volt beszélgetés közéleti témákról is, jeles és ismert szereplőkkel.

Augusztus 11-13 között rendezték meg első alkalommal a korosztályos úszó Európa-bajnokságot Dublinban, amelyen Ugrai Panna az utolsó napon egy ezüstérmet szerzett.

Történelmi eseménynek voltunk tanúi: átesett az első háziorvosi vizsgálaton az a háromnapos pici lány, aki az első vásárhelyi, magyar-ukrán baba. Az édesapa, aki egyébként kiváló bokszoló, már magyar állampolgár is – éppen Berényi Károly előtt tette le az állampolgári esküt ez év márciusában.

Programokat vinnének a bezárt csúcsi postahivatalba.

riporter

Hozzászólások lezárva.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!