sajatbanner

2022 elején kapnának pénzt a rendőrök, de sokan lemaradhatnak a juttatásról

Egy összegben hathavi fizetésüket kapnák meg a rendvédelmi dolgozók 2022 elején – ezzel elejét vennék a tömeges leszerelésnek, hiszen a szolgálatban állók java részének illetménye még mindig jelentősen elmarad az átlagkeresettől. A pluszpénz kifizetését 5,5 százalékos GDP-növekedéshez kötnék, és feszültséget okoz, hogy az állomány közel 30 százalékát kihagynák a programból. A rendvédelmi illetményalapot nem emelik fel, némi keresetemelkedésre azonban sor kerülhet.

A Belügyminisztérium képviselői megerősítették azt a korábbi kormányzati bejelentést, mely szerint várhatóan már 2022 februárjában kifizetésre kerül a rendvédelmi hivatásos állomány részére a még 2019 végén bejelentett 3 évenkénti 6 havi illetménynek megfelelő összegű „fegyverpénz” – derül ki a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) és a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) üléseinek jegyzőkönyvéből. Ám erre csak abban az esetben kerülhet sor, ha a gazdasági növekedés meghaladja az 5,5 százalékot.

A napi.hu szerint a lépéssel – persze, ha úgy állnak a számok – már a választások előtt megakadályozhatják a rendőrök tömeges leszerelését, hiszen a belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja, hogy pályát módosít.

Bár minisztériumnál valótlannak nevezték a leszerelési hullámról szóló felmérést, mégis egy évvel előre hoznák az eredetileg 2023-ra tervezett rendvédelmi szolgálati juttatás kifizetését. Ennek pénzügyi fedezetigénye körülbelül 178 milliárd forint, melynek nagy része – körülbelül 110 milliárd forint – már be van tervezve az idei és a jövő évi költségvetésbe, a fedezet többi részéről azonban még nem született döntés. A pluszjuttatással fejenként mintegy 900 ezer és 2 millió forint közötti összeg üthetné a hivatásos állomány markát.

A kifizetés feltétele a három év folyamatos hivatásos szolgálati jogviszony fennállása – a 2022. év elejei kifizetés esetében ez a bázis dátum 2020. január 1-je lenne. A 2021. december 31-gyel leszerelők közül viszont csak a nyugállományba vonulókra terjesztenék ki a fegyverpénzt. 

A legfőbb gond azonban a rendvédelmi szolgálati juttatással, hogy annak célcsoportja csak a hivatásos állomány lenne – a BM számításai szerint a 2022 elejei első kifizetés a hivatásosok mintegy 90 százalékát érintené. Az egyeztetéseken eldőlt, hogy a rendvédelmi igazgatási viszonyban dolgozó közalkalmazottakra, kormánytisztviselőkre (riaszosok), valamint a munkavállalókra nem fogják kiterjeszteni a juttatást.

A Belügyminisztérium képviselői legutóbb arról tájékoztatták az érdekképviseleteket, hogy a rendvédelmi illetményalap nem fog emelkedni, mint ahogy az éves cafeteria-keretösszeg, illetve a bankszámla hozzájárulás éves bruttó 4 ezer forintos összege sem. 

riporter

Hozzászólások lezárva.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!