2022-ben is Thealter Szegeden – a ,,Továbbélők fesztiválja”

Pénteken kezdődik Szeged három évtizedes múltra visszatekintő, elsősorban színházi fesztiválja, a Thealter. Az esemény augusztus 6-ig tart.

A több int egy hét alatt számos hazai és határon túli társulat is fellép a Thealter műsorán. Balog József, a szervező MASZK Egyesület elnöke a Hódpressnek elmondta, hogy szegedi produkciók is láthatóak lesznek, ráadásul saját játszóhelyükön.

Rengeteg friss és új produkciót válogattak a szervezők, árulta el Balog. Ráadásul a covid miatt lehet, hog valami nem is új, csak annak idején megakadt a megvalósítása.

A finanszírozás kérdése sajnos nehezebb, mint bármikor. A támogatásokból az állam feltehetőleg teljesen kiszállt, már megtették, de továbbra is nyitnak a mecénások, adományozók irányába. Szerencsére ebben nem kell csalódniuk. A nehézségek persze attól még fennállnak.

,,1996-ban már csináltunk egy Túlélet fesztivált, ezt most nevezzük ,,Továbbélők” fesztiváljának”– nyilatkozta Balog.

Egy előadást külön is kiemelt: a Kék-sárga speciális színházi művelet címet viseli az a felolvasóest. Eredetileg Fátyol Kamilla ötletéből indult ez a kezdeményezés, Budapesten olyan színésznők adták ehhez a nevüket, mint Gryllus Dorka vagy Papadimitriu Athina és még sokan mások. Most szegedi színésznők olvasnak fel, ahogy írják, tényeket, beszámolókat, tudósításokat, szépirodalmi mozaikokat. Ezek segítségével próbálják megmutatni azt a szörnyűséget, amit ártatlan emberek élnek át ma Ukrajnában.

Rengeteg helyről jönnek nézők, várják az érdeklődőket Hódmezővásárhelyről is. Kérdőíves felmérést szoktak készíteni már az utóbbi években, eddig 12 megye 41 települését jelölték meg az emberek, ahonnan érkeztek Szegedre, a Thealter egy vagy több előadására.

A programsorozat fő helyszíne ezúttal is a szegedi Régi Zsinagóga különleges hangulatú épülete lesz, de játszanak még többek közt a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében, a Kisszínházban, a Grand Caféban és az újszegedi ligetben is. A részletes programot itt olvashatják el. Az idei fesztiválnak elkészült egy rövid kis beharangozó filmje, amit itt nézhetnek meg:

Hozzászólások lezárva.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!