sajatbanner

2020-ban már 200 ezer külföldi élt Magyarországon

Csak 2019-ben több mint 62 ezer tartózkodási engedélyt adtak ki külföldieknek a magyar hatóságok. Az átlagos bevándorló fiatalnak számít, közel felüket a 20 és 39 év közöttiek teszik ki, többségük férfi.

Folyamatosan nő azon külföldiek száma, akik tartósan Magyarországon akarnak élni. Tavaly már közel 78 ezer olyan külhoni tartózkodott nálunk, aki itt akart munkát szerezni. A legtöbben fiatalok – derül ki a növekedés.hu elemzéséből.

A hazánkba érkező külföldiek a népszámlálási adatok alapján az átlagnál magasabb iskolai végzettséggel bírnak. Illetve a mikrocenzusokból kiderül, hogy a vietnámiak, a kínaiak és a törökök körében átlagon felüli az önfoglalkoztatók száma, vagyis azoké, akiknek saját cége van.

A 2020-as adatok alapján a legtöbb külföldi Budapestet választja tartózkodási helyként, több mint 90 ezren, míg a Dél-Alföldön közel 14 ezren élnek.

A jelentősebb küldő országok közt ott találjuk Romániát, Németországot, Szerbiát és Kínát is. De mióta a kelet-ukrajnai konfliktus kipattant, a legtöbben Ukrajnából érkeznek hozzánk. Ezt a trendet erősítette, hogy a gazdaságélénkítő intézkedések miatt egyszerűbbé vált a külföldi állampolgárságú munkavállalók hazai elhelyezkedése.

riporter

Hozzászólások lezárva.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!